seprate
کاربرد اسید هیومیک و اسید فولویک در محیط پرورش آبی

"

کاربرد اسید هیومیک و اسید فولویک در محیط پرورش آبی

 

   اسید هیومیک و اسید فولویک مواد آلی هستند که در سیستم های آب طبیعی یافت می شوند و بر این اساس با تمامی اَشکال زندگی آبزیان سازگار می باشند. تنش طولانی مدت و تطابق ناکافی به تنش در محیط پرورش آبی می تواند منجر به تضعیف سیستم دفاعی و ایمنی ماهی شود که بیماری و عفونت را به دنبال دارد. درمان بیماری ها در ماهی دارای محدودیت است. زیرا:


      1. صرفاً تعداد معدودی مواد شیمیایی برای استفاده در محیط پرورش آبی مورد تائید می باشند که این مواد نیز در مقابل تمام عوامل بیماریزا تاثیرگذار نیستند.

       2. تیمار با مواد شیمیایی ممکن است با عوارض جانبی از جمله مسمومیّت مرتبط باشد (Meinelt et al., 2001b, 2002).

      3. تمام مواد شیمیایی مورد تایید برای استفاده در محیط پرورش آبی مظنون به ایجاد جهش ژنتیکی یا سرطانزا بودن، همراه با پتانسیل خطر برای ارگانیسم های غیر هدف می باشند.

 

فواید کاربرد اسید هیومیک و اسید فولویک در محیط پرورش آبی:

 

1. افزایش در تولید نوزاد از طریق تیمار پیشگیری کننده بیماری تخم ها و لاروهای ماهی.

2. بهبود در رشد ماهی و سودمندی تغذیه.

3. بهبود در وضعیت، قدرت و مقاومت به بیماری، سلامتی و دوام محیط تولید، خصوصاً در زمان جابجایی.

4. معالجه سریعتر ماهی آلوده شده به انگل خارجی به واسطه دارو درمانی.

5. جلوگیری از آلودگی ثانویه.

6. بازدارندگی از بروز آلودگی اولیه از طریق اِعمال پیشگیری.

7. دفع مسمومیّت فلزات مضر و مواد شیمیایی موجود در آب.

8. تیمار با استفاده از اسید هیومیک در غلظت های 50-90 میلی گرم در لیتر بیماری و مرگ و میر را کاهش داد (Schreckenbach et al., 1991). این موفقیت درمانی بیش از تیمار استاندارد با مواد شیمیایی از جمله وانِ حاوی مخلوطی از فرمالدهید، متیلن بلو و مالاشیت گرین بود.

9. اسید هیومیک ماهی آلوده شده به وسیله ضایعات پوستی طبیعی و مصنوعی را التیام بخشید (Hartung, 1994). همچنین بورکارت و همکاران (1994) تاثیرات حیرت انگیز و شفابخش تری از آن بر روی ماهی نسبت به FFM (مخلوطی از فرمالدهید، متیلن بلو و مالاشیت گرین) گزارش دادند. تیمار اسید هیومیک و اسید فولویک برای ماهی های حساس تر از جمله اعضای خانواده Characidae نسبت به FMM تاثیرگذارتر بود.

10. افزایش مشخصـی در هموسیدرین (مجموعه ای از هیدروکسیدهای حاوی آهن، پلی ساکاریدها و پروتئین ها) درون گرانولوسیت ها و مونوسیت های ماهی کپور تحت تیمار اسید هیومیک مشاهده شد. این فرایند منجر به افزایش مشخصی در فاگوسیتوز گلبولهای قرمز صدمه دیده شد (تقویت سیستم دفاعی).

11. در معرض قرار دادن تخم های ماهی قزل آلای رنگین کمان با اسید هیومیک (غلظت 5 میلی گرم در لیتر) به مدت یک ساعت، از آنها در برابر میکوسیز محافظت نمود (آلودگی قارچی که عمدتاً بوسیله Saprolegnia و Achyla sp. ایجاد می شود. اینها از عوامل بیماریزای قارچی ماهی ها و تخم های آنها می باشند که در همه جا یافت می شوند (Gamygin et al., 1992a)).

12. زمانی که اسید فولویک (FA) در غلظت های 15، 30 و 50 میلی گرم در لیتر در قالب تیمار مورد استفاده قرار گرفت، محافظت قابل توجهی در مقابل آلودگی ناشـی از Saprolegnia و افزایش در تخم گذاری ماهی قزل آلای رنگین کمان مشاهده گردید. این غلظت ها حضورشان در آب افزایش یافت ولی از لحاظ رسوبات در جایی که تخم و جنین ماهی ها قرار داشتند، مشابه بودند. بنابراین، این نتایج از لحاظ محیطی با هم مرتبط هستند (Steinberg, 2003).

13. تیمار اسید هیومیک بر روی ماهی در مقابل انگل ها، به واسطه بهبود شرایط فیزیولوژیکی ماهی تاثیرگذار بود (Gamygin et al., 1991).

14. ماده شـیمیایی آکریفلاوین به عنوان وان (شستشوی) طولانی مدت جهت درمـان بیماریهای تک یاخته ای و باکتریایی بیرونی ماهی مورد استفاده قرار می گیرد. تیمار با اسید هیومیک در قالب پروتکل سمیّت آکریفلاوین را کاهش می دهد (Meinelt et al., 2002).


REFERENCES:

 

1. Meinelt, T, Playle R. C., Schreckenbach K, Pietrock M. 2001b. Interaction of the antiparasitic mixture FMC, humic substances and the water calcium content. Aquacult Res 32: 405-410.

2. Meinelt T., Rose A., Pietrock M. 2002. Effects of calcium content and humic substances on the toxicity of acriflavine to juvenile zebrafish Danio rerio. J Aquat Anim. Health 14:35-38.

"